Toimintakertomus

TOIMINTAKERTOMUS 2018

23.1.2019

SÄYNÄTSALON RIENTO RY, TOIMINTAKERTOMUS 2018

 

  1. Yleistä

Vuonna 2013 Riento (SäyRi) päätti keskittyä junioritoimintaan ja toisaalta aikuisten kuntourheiluun. Valittua linjaa on jatkettu ja syvennetty edelleen vuonna 2018. Tämän linjauksen mukaan toiminta on jatkunut monipuolisena ja jopa uusia toimintamuotoja on aloitettu. Lentopallossa käynnistetty junioritoiminta ja toiminta on jo vakiintunut. Uimakoulutoimintaa jatketaan. Uutena lajina Riennossa käynnistettiin petankki kesällä 2016. Tällä hetkellä suunnitelmissa on aloittaa avantouinnin toiminta.

Kuluneena vuonna pääseura pystyi tukemaan edelleen juniorijaostojen (koripallo, jalkapallo, lentopallo ja yleisurheilu) toimintaa. Junioritoiminnan tukijoita saatiin seuratasolla kiitettävästi, erityisesti Pauli Korhonen on hankkinut aktiivisesti tukijoita. Tuen jakoperiaatteissa otettiin huomioon toiminnan laajuuden lisäksi myös toiminnan peruskustannustaso.

Seuran talous kokonaisuudessaan on vakaalla pohjalla.

Vuosikokouksessa 26.3.2018 valittiin johtokunta: Vesa Kupari (pj), Kirsi Vähäjylkkä (vpj), Eila Telin (siht.), Minna Rintalahti (taloudenhoitaja), Anne Kaltiala, Pauli Korhonen, Tiina Räsänen, Jouni Takkinen, Saana Viikman-Helin ja Arttu Viinikainen.

 

  1. Koripallo 

Keväällä 2018 juniorijoukkueet pelasivat Koripalloliiton Keskisen alueen sarjoissa ja osallistuivat sarjapelien lisäksi erilaisiin turnauksiin. Mikrotytöt jatkoivat harjoittelun merkeissä keväällä 2018, mutta eivät osallistuneet sarjatoimintaan. Heidät ilmoitettiin sarjaan syksyllä uuden kauden alkaessa. Lisäksi miesten harrastekoris”Huru-ukot” ja naisten ryhmä ”Huru-akat” kokoontuivat kerran viikossa.

Koripallokausi 2017-2018 oli Jyväskylän seudulla Lauri Markkanen huumaa. SäyRi oli mukana JBA:n (Jyväskylä Basketball Academy) organisoimassa koriskoulutoiminnassa järjestäen isojen ja pienten koriskoulut Säynätsalossa kerran viikossa. JBA keräsi yli 400 lasta Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa ja Äänekoskella ilmaisen harrastuksen pariin.  Markkasen nimellä toimivat koriskoulut saivat runsaasti julkisuutta ja palkintoja kauden aikana myös valtakunnallisesti. Koriskoulutoiminta jatkui syksyllä 2018.Koriskoululaisille järjestettiin omat turnaukset huhti- ja marraskuussa Killerin Buugissa.

Keväällä juniorikoriksessa olivat mukana mikro- mini- C- ja B-tytöt ja mini- C- ja B-pojat. B-tyttöjen joukkue oli SäyRin, HoNsUn ja MU:n yhdistelmäjoukkue, joka pelasi nimellä SäyRi/JBA (Jyväskylä Basketball Academy). Joukkue karsiutui edellisen syksyn SM-karsinnoissa ja pelasi kevätkaudella vain harjoitus- ja turnauspelejä.

C-tyttöjä oli keväällä niin vähän, että osa mini-ikäisistä osallistui molempien joukkueiden toimintaan. Osa C-pojista oli rinnakkaislisensseillä mukana myös HoNsU:n joukkueessa, joka osallistui valtakunnan sarjaan, sekä Baltian liigaan.

Lisenssin maksaneita SäyRin koripalloilijoita oli keväällä 80, syksyllä 94.

Kolme SäyRin B- ja C-ikäistä poikaa osallistui Koripalloliiton järjestämille Susi All Stars leireille Lohjan Kisakalliossa ja seura oli mukana tukemassa heitä. Leirien tarkoituksena on kartoittaa potentiaalisia pelaajia, jotka saattavat edetä maajoukkueeseen saakka. Mikko Pöyhönen suoritti keväällä 2018 Kisakalliossa loppuun II tason valmentajatutkinnon, mikä mahdollistaa valmentamisen myös valtakunnan sarjoissa.

Toukokuun alussa järjestettiin Kuntotalolla koripallokauden päättäjäiset, missä muisteltiin mennyttä kautta japalkittiin kaudella 2017-2018onnistuneita pelaajia. Kari Virtasen muistopalkinto annettiin minityttöjen Anni Hyppöselle. Keskisen alueen parhaana minityttönä palkittiin Enna Sorri. SäyRin minitytöt voittivat Keskisen alueen sarjansa ja heille jaettiin kultamitalit päättäjäisissä.

Uusi kausi alkoi elokuussa ja joukkueista jatkoivat mikro-, mini- ja C-tytöt sekä mini-, C- ja B-pojat. B-pojat osallistuivat SM-karsintoihin yhteisjoukkueella Äänekosken Huiman kanssa ja selvittivät upeasti tiensä mestaruussarjaan. Sen lisäksi B-pojat pelasivat aluesarjaa SäyRinä.

Joukkuekuvaukset järjestettiin lokakuussa.

 

  1. Jalkapallo

Riento (SäyRi) uurasti jalkapallon parissa vuonna 2018 puhtaasti juniorijoukkueiden voimin. Yhteensä noin 100 tytön ja pojan joukolla osallistuttiin Palloliiton Keski-Suomen piirin pienkenttä- ja kilpasarjoihin, kolmella poikajoukkueella ja kahdella tyttöjen joukkueella. Lisäksi pallokoulu liikutti paria kymmentä pienintä futaajaa sekä 07 tyttöjen joukkue osallistui Jypkin kortteliliigaan.

02 tyttöjen joukkue osallistui Valkeakosken Waltikka-turnaukseen, sijoittuen turnauksessa pronssille ja 05 tyttöjen joukkue osallistui tyttösiiliturnaukseen Siilinjärvellä. Pelaajayhteistyötä tehtiin MuurY:n, Jypk:in sekä JJK:n kanssa.

Poikajoukkueet osallistuivat kauden aikana lukuisiin turnauksiin, Jyväskylä Cupissa Huhtasuolla kirmattiin kerralla usean joukkueen voimin. Poikien 07 jatkoi kesäkautta hallissa osallistuen JJK-Junioreiden talvisarjaan.

Jalkapallojaosto mahdollisti kaikille joukkueille kaksi valinnaista turnausta kaudessa.

Joukkueiden harjoitukset, piirin kotipelien pelipäivät ja muut tapahtumat, kuten Säynätsalo-päivien perinteinen jalkapallotapahtuma ja kutsuturnaus, pidettiin kaikki Säynätsalon urheilukentän tekonurmella. Kentän käyttö vakituisilla harjoitusvuoroilla on edelleen merkittävä seikka juniorijalkapalloilun toiminnan järjestämisessä ja lajin vetovoimaa ajatellen.

Valmennuksesta vastasivat tuttujen toimijoiden lisäksi monet SäyRin vanhempien ikäluokkien piirin koulutukset käyneet juniorit, joille maksettiin pieni korvaus valmennus- ja pelitapahtumista.

 

  1. Yleisurheilu

Säynätsalon Riento järjesti kesällä 2018 perinteisiä maanantai-kisoja kesäkuun alusta koulujen alkuun saakka. Kisoja vetivät Elli Hyvärinen, Emmi Solja ja Inka Kupari. Säyrin avoimet yleisurheilukilpailut järjestettiin kauden päätteeksi elokuussa ja kisoissa urheili n. 90 innokasta lasta.

Vuoden 2018 Säyrin yleisurheilijaksi valittiin Pihla Salonen. Hän voitti kesällä mm. Riennon mestaruuden 60 metrillä ajalla 7,9 s ja tuli toiseksi pituudessa tuloksella 3,18 m.

 

  1. Lentopallo

Säynätsalon Riennon Lentopallon kausi on ollut toiminnan täyteinen sekä lasten että aikuisten osalta.

Keväällä D-juniorit ovat harjoitelleet kahtena iltana viikossa Lehtisaaren kuntotalolla ja osallistuivat sekajoukkueella Keski-Suomen D-junioreiden maakuntasarjaan. Oma turnaus järjestettiin 11.3. kuntotalolla ja siihen osallistui yhteensä 13 joukkuetta. Syksyllä D-junioreiden harjoitukset muutettiin Lentiskerhoksi, joka toimi Muuratsalon koululla tiistai-iltaisin. Kerhossa on keskitytty enemmän pelaamiseen kuin harjoitteluun. Lentiskerhossa oli kävijöitä 4-8 ja kävijämäärä laski vuoden loppua kohden.

Syksyllä  jatkoimme 5-6-vuotiaiden Liikkarilla ja vanhat Lentisliikkarilaiset aloittivat lentopallon pelaamisen F-junioreissa. Liikkaritoiminta on hyvä alku kaikkia lajeja ajatellen. Liikkarissa ja F-junioreissa liikkui noin kaksikymmentä pientä innokasta urheilijan alkua. F-juniorit osallistuivat JyväsLentiksen järjestämille toimintapäiville lokakuussa ja marraskuussa Säyri järjesti toimintapäivät Lehtisaaren Kuntotalossa. F-juniorit harjoittelivat pari kertaa yhdessä Korpilahden Pyrinnön kanssa syksyllä 2018.

Lentopallojaosto ei pystynyt valmentajien työkiireiden vuoksi järjestämään toimintaa Lehtisaaren koululla Lentopalloviikon aikana syksyllä 2018.

Vuonna 2018 aikuiset ovat pelanneet sekavuorolla kerran viikossa Lehtisaaren Kuntotalolla ja osallistujia on mukavasti. Kaiken kaikkiaan osallistujia n.15 ja pelit saadaan käyntiin hyvin joka sunnuntai.

Vuonna 2018 Säyrin Naislentopalloilijoijat lähtivät harrastesarjaan kahden joukkueen voimin, Aallot ja Tykit, koska naispelaajia on  riittävästi kahteen joukkueeseen ja samalla saadaan jokaiselle enemmän peliaikaa. Naiset harjoittelivat keväällä ja syksyllä kaksi kertaa viikossa Kuntotalolla. Tykit kävivät pokkaamassa kaulaan prossimitalin Saarijärvellä keväällä 2018 järjestetyssä lopputurnauksessa.

Veteraanit pelailevat perjantaisin ja osallistujia n. 15-20.

 

  1. Kuntoliikunta

Kuntosali jumppa oli kerran viikossa sekaryhmänä, sekä naisille että miehille. Lavis jatkui yhä keran viikossa vilkkaana kesään saakka ja kesä huilattiin ja syksyllä jatkoimme.

Syksyllä pidimme maksuttoman lähde -liikkeelle tapahtuman täällä Säynätsalossa, joka olikin suosittu

Shindo venyttely jatkui muutaman kerran kurssina Muuratsalon koululla.

 

  1. Petankki

Riennon kolmas petankkitoimintavuosi oli huomattavasti edellisvuosina vilkkaampi. Kausi alkoi jo 21. maaliskuuta, kun seuran joukkue Veijo Laitinen -Voitto Kolehmainen – Ilkka Pernu osallistui palloilla pelattuun sisäpetankkiturnaukseen Keljon Valorinteellä.

Varsinainen petankkikausi päästiin aloittamaan Muuratsalon toimintapuiston kentällä kuukautta myöhemmin kuin edellisvuonna, vasta vapun jälkeen 3. toukokuuta. Peli-illat jatkuivat koko kesän ajan torstaisin säästä riippumatta ja vielä pitkälle syksyyn, 18. lokakuuta asti. Innokkaimmat harrastajat kävivät kentällä pari-kolmekin kertaa viikossa.  Kesän peli-illoissa kävi yhteensä noin 20 eri pelaajaa. Useimpina iltoina pelaajien määrä vaihteli kahdeksan ja kahdentoista välillä.

Seuran jäsenet Mika Nurmi ja Jarkko Mänttäri osallistuivat 14. heinäkuuta Varkaudessa järjestettyihin TUL Järvi-Suomen mestaruuskilpailuihin sijoittuen 22 joukkueen kisassa viidenneksi.

Kauden suurin ponnistus oli 26. elokuuta Muuratsalon toimintapuistossa järjestetty Bois Cup -turnaus. Kun edellisvuonna turnaukseen osallistui kahdeksan kahden hengen joukkuetta, niin nyt joukkueiden määrä oli noussut kahteentoista, vaikka sää oli hyvin epävakainen. Kisan vanhimmat osanottajat olivat reilusti yli 70-vuotiaita ja nuorin vasta 7-vuotias. Voittajaksi selviytyi pari Teuvo Laitinen – Voitto Kolehmainen, joka kukisti finaalissa parin Suvi ja Mika Nurmi. Kolmanneksi sijoittui pari Mari ja Anneli Tuura. Palkinnot kilpailuun lahjoitti kahvila-ravintola Table en Bois/yrittäjä Jaana Hankonen. Kahvila toimi koko kauden ajan petankistien tukikohtana ja välinevarastona.

Syyskuun 2. päivänä järjestetyn Riennon toimintapäivän yhteydessä järjestettiin Lehtisaaren kentällä petankin lajiesittely, jossa lajia kävi kokeilemassa toistakymmentä lajista kiinnostunutta.

Riennon joukkue Suvi ja Mika Nurmi osallistui 8. syyskuuta Kuokkalan Yrttisuolla järjestettyyn Savo Cupin osakilpailuun sijoittuen viidenneksi. Nurmet olivat mukana myös 16. syyskuuta Yrttisuolla järjestetyissä Jyväskylän mestaruuskilpailuissa sijoittuen seitsemänneksi.

Kauden päättäjäisiä vietettiin 1. marraskuuta Table en Bois -kahvilan suojissa. Uutterana pelaajana palkittiin Juha-Pekka Ryökäs.

Toimintavuoden päätteeksi 15. joulukuuta Mika Nurmi ja Jarkko Mänttäri osallistuivat vielä Kouvolassa Riennon ja Keljon Viestin yhteisellä trippelijoukkueella TUL:n hallimestaruuskilpailuihin karsiutuen niukasti ulos loppukierroksilta.

 

  1. Tennis

Tennistä Riennossa harrastaa parikymmentä pelaajaa, jotka siis itse vastaavat kentän ylläpidosta. Tennisjaosto on pyörittänyt tenniskurssitoimintaa, joka veti heti sekä aikuisten että juniorien ryhmät täyteen. Hyvän palautteen saattamana kurssitoimintaa aiotaan edelleen jatkaa ja kehittää pitkäjänteisemminkin.

Tennisjaosto ylläpitää Säynätsalon tenniskenttää kaupungin kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti.